Timp de lectură: 3 minute
Oamenii îşi petrec cam o treime din viaţă dormind. Este mult? Fără îndoială, însă este un timp petrecut cu folos. Să ai parte de odihnă adecvată în fiecare noapte este o necesitate fiziologică şi un ingredient esenţial pentru sănătatea şi rutina noastră în vederea obţinerii unei stări de bine. Dar ştii cu adevărat ce este un somn sănătos şi cum să te bucuri de acesta?
Un somn sănătos pentru o viaţă sănătoasă
Un somn sănătos are la bază două elemente: să ai parte de un număr adecvat de ore de somn şi să ai parte de somn profund neîntrerupt, aşa-numitul somn de calitate.
În timpul somnului profund, creierul nostru reorganizează experienţele pe care le-am avut pe parcursul zilei, eliminând unele detalii şi fixând altele în memorie: această funcţie este esenţială pentru consolidarea memoriei noastre pe termen lung. Pe de altă parte, un număr adecvat de ore de somn are o funcţie de refacere şi de recuperare a energiei.
Împreună, acestea asigură sănătatea corpului şi a minţii noastre, încărcându-le de energie pe parcursul zilei.
Deci, câte ore ar trebui să dormim?
Nu există un număr predefinit de ore necesar pentru somn: unii spun că ar fi 7 ore, alţii declară că 8, sau chiar 6. Unii dintre cei care fac aceste afirmaţii au dreptate, iar alţii nu? Probabil că toţi au dreptate, din moment ce numărul de ore diferă de la o persoană la alta.
De exemplu, acesta poate varia în funcţie de vârstă, de vreme ce, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ai nevoie de mai puţine ore de somn, dar şi în funcţie de activităţile noastre, deoarece atunci când avem perioade de efort fizic mai intens sau experimentăm situații stresante sau ce implică tensiune mentală, corpul are nevoie de mai multe ore de somn pentru a recupera energia consumată şi pentru a putea repara cât mai bine daunele suferite.
Prin urmare, nu există o reţetă fixă pentru a şti de câte ore de somn ai nevoie, cea mai bună metodă pentru a afla este de a-ţi asculta corpul.
Deşi credem că somnul sănătos este în afara controlului nostru, sunt multe lucruri pe care le putem face pentru îmbunătăţirea acestuia. Multe obiceiuri şi sfaturi pozitive pot să pregătească corpul pentru somn şi să îl aducă în cea mai bună stare posibilă pentru un somn odihnitor.
Iată câteva reguli de aur cu care poţi începe. Include-le pe toate în rutina ta de seară şi experimentează pentru a vedea ce funcţionează cel mai bine pentru tine!
Reguli de aur pentru un somn sănătos
- Elimină obiceiurile neproductive. Ştiai că unele dintre obiceiurile noastre zilnice au un impact negativ asupra odihnei de pe timpul nopţii? Să adormi cu televizorul pornit, să petreci prea mult timp pe smartphone înainte de a merge la culcare sau să bei cafea după cină sunt toate obiceiuri care trebuie evitate. Chiar lumina albastră emisă de ecrane poate inhiba producerea melatoninei, hormonul care îi transmite corpului când este momentul să doarmă sau să se trezească!
- Fă exerciţii fizice în mod regulat. Exerciţiile fizice înainte de culcare facilitează adormirea şi somnul profund, dar ar trebui să se încheie cu cel puţin trei ore înainte de a merge la culcare. Acestea ne permit să ne descărcăm energia în exces, care altfel ne-ar face să nu ne gasim locul în pat.
- Stabileşte-ţi o rutină înainte de culcare. Un ritm sănătos al somnului include şi o rutină înainte de culcare. Încearcă să păstrezi acelaşi program în fiecare zi, cum ar fi setarea alarmei ceasului aproximativ la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă, chiar şi în weekend-uri. Astfel, ceasul interior al corpului tău va putea optimiza calitatea somnului.
- Urmează un ritual înainte de a merge la culcare. A învăţa să te relaxezi este un pas esenţial pentru a te pregăti de culcare. Gândeşte-te la activităţi pe care le găseşti plăcute şi relaxante şi include-le în ritualurile tale de dinainte de culcare, cum ar fi o baie caldă, zece minute de meditaţie, câteva poziţii de yoga sau poziţii uşoare de stretching, sau citit timp de treizeci de minute. Încearcă să faci acelaşi lucru în fiecare seară.
- Consumă mese uşoare, mai ales la cină. Consumarea unei mese consistente înainte de culcare, mai ales una care include alimente bogate în zaharuri sau grăsimi, poate perturba somnul. Fă-ţi un obicei din a mânca o cină sănătoasă, uşoară care include alimente precum cereale integrale, seminţe de dovleac, carne de pui, nuci, linte, ovăz, fasole şi ouă, care favorizează somnul. Dacă ai nevoie de inspiraţie, descoperă toate reţetele noastre de cină, rapide şi sănătoase!
Sfatul nostru este să ţii evidenţa orelor de somn şi a nivelului de odihnă resimţit când te trezeşti, timp de o săptămână. Urmarea acestor câteva reguli de aur te poate ajuta să te bucuri de beneficii în decurs de doar câteva zile!
Eşti gata să-ţi creezi ritualul dinainte de culcare?
Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.