Timp de lectură: 3 minute
Cum ar fi dacă înţelegerea modului în care liniştea ne influenţează starea de bine ne-ar putea ajuta să facem din casa noastră un loc mai fericit şi mai sănătos? Cum stabilim de câtă linişte avem nevoie? Analizăm aceste întrebări fascinante într-un nou studiu din domeniul neuroştiinţelor, solicitat de Whirlpool şi realizat de Lab of Misfits.
Faza experimentală a studiului efectuat de Lab of Misfits
Partea experimentală a studiului a inclus cercetarea neuroştiinţifică primară realizată de Lab of Misfits utilizând un grup de 106 de participanţi din Franţa şi din Italia. Studiul a cuprins o serie de experimente psihanalitice online care au măsurat reacţia la stimuli vizuali şi auditivi, precum şi teste speciale concepute pentru a descoperi percepţiile şi tendinţele inconştiente.
De cât de multă linişte este nevoie pentru a spori la maximum confortul nostru? Răspunsul este că acest lucru diferă de la o persoană la alta. Prin urmare, Lab of Misfits şi Whirlpool au realizat un experiment pentru a descoperi care sunt variabilele care influenţează modul în care zgomotul/liniştea este perceput(ă) – şi modul în care acestea pot influenţa starea de bine.
Subiecţii testului au fost intervievaţi şi supuşi la diferite teste pentru a înţelege mai bine multiplele faţete ale variabilelor stilului de viaţă al acestora – şi pentru a identifica dacă vreuna dintre aceste variabile corelează semnificativ cu modul în care subiecţii experimentează zgomotul. Au fost analizate 16 variabile diferite – toate acestea putând fi privite ca măsuri ale stării de bine - care includ, de la vârstă, venit, nivelul de activitate fizică, tipul de personalitate şi chiar până la obiceiurile în privinţa transportului până la serviciu. Studiul a arătat că nu fiecare dintre aceşti factori asociaţi stării de bine se corelează în mod semnificativ cu zgomotul. Totuşi, s-a constatat că unii dintre ei schimbă în mod radical felul în care este perceput zgomotul.
Dacă liniştea ar putea vorbi: modul în care zgomotul ne influenţează starea de bine emoţională şi fizică
Studiul efectuat de Lab of Misfits a descoperit că zgomotul experimentat în viaţa obişnuită a oamenilor are un impact asupra confortului emoţional şi fizic al acestora. Cu toate acestea, zgomotul în sine este un concept mai complex decât ar părea la prima vedere. Beau Lotto de la Lab of Misfits explică de ce: „Experimentăm trei tipuri principale de zgomot în vieţile noastre. Avem zgomotul de fundal extern relativ continuu, cum ar fi cel provenit de la transportul urban. Avem apoi zgomotul sporadic care cauzează întreruperi. Şi, în cele din urmă, avem ceea ce este desemnat drept „zgomotul intern”, care reprezintă incapacitatea noastră de a ne concentra - descris adesea drept „murmur”. Studiul nostru a analizat cât de mult erau oamenii frustraţi de aceste tipuri de zgomot.”
Legătura dintre zgomot şi stres
Studiul a arătat că, cu cât o persoană este mai frustrată din cauza zgomotului, cu atât se va simţi mai stresată. Acest lucru este cel mai pronunţat în cazul zgomotului intern şi s-a descoperit că este o relaţie liniară, adică stresul este redus atunci când frustrarea scade, şi că există o corelaţie puternică între cantitatea de zgomot intern experimentat şi stres. Descriind această relaţie, Lotto afirmă: „Cel mai puternic predictor al stresului este zgomotul intern - atât volumul său, cât şi sentimentele pe care acesta le evocă. Datele noastre arată că oamenii care sunt mai puţin stresaţi au nevoie de mai puţină linişte (şi invers).”
Pe de altă parte, lumea în care trăim pare să devină tot mai agitată, stresantă şi zgomotoasă. Ce este de făcut?
Locuinţa: o oază învăluită în linişte
Nu putem controla zgomotul lumii exterioare, însă ne putem organiza locuinţele pentru a deveni locuri pline de linişte şi calm.
Locuinţa noastră este mediul ideal pentru clădirea unei carapace de linişte unde ne putem adăposti pentru a ne gestiona, asculta sau atenua sunetul gândurilor şi al lumii înconjurătoare. Nivelul de calm din casele noastre poate fi optimizat în multe feluri, cum ar fi alegând electrocasnice mai silenţioase, oprind televizorul atunci când nu ne uităm la el sau izolând fonic cu ajutorul draperiilor şi covoarelor. Savurează liniştea şi calmul care te înconjoară pentru a putea simţi avantajele pe care chiar tu ţi le poţi oferi.
Eşti gata să descoperi liniștea reconfortantă conferită de o locuinţă mai silenţioasă?
Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.