Timp de lectură: 2 minute
În prezent, auzim tot mai des despre meditație și beneficiile uimitoare pe care practicarea constantă a acesteia le poate aduce în viața noastră cotidiană. Capacitate mai mare de concentrare, îmbunătățirea memoriei, reducerea nivelului de stres și o calitate mai bună a somnului sunt doar câteva dintre principalele beneficii de care te vei bucura prin crearea unei mici rutine zilnice. Pentru un nivel optim de beneficii, se recomandă practicarea meditației dimineața, înainte de începerea activităților zilnice. Nu uita că este nevoie de timp, voință și implicare pentru crearea unei rutine. Iată câțiva pași simpli pe care îi poți urma:
1. Decizia de a medita presupune asumarea unui angajament
Meditația poate părea o practică care te relaxează, însă, uneori, poate fi obositoare și frustrantă. Atunci când ne așezăm pentru a medita, ne propunem să ne deconectăm, să evadăm din cotidian și încercăm să ne respectăm angajamentul luat. În procesul de meditație nu trebuie să impresionezi pe nimeni, și din acest motiv reprezintă una dintre puținele ocazii în care poți descoperi cea mai autentică versiune a ta: încearcă să ții cont de acest aspect atunci când simți că este dificil să-ți păstrezi angajamentul!
2. Simte-te confortabil
Ne mișcăm constant între două dimensiuni: spațiul și timpul. Atunci când ne dorim să medităm, vrem să ne simțim confortabil în aceste două dimensiuni. Timpul: stabilește în prealabil durata sesiunii tale de meditație, poate fi de trei, cinci sau treizeci de minute. Chiar dacă un interval de trei minute poate părea scurt, acesta este un excelent punct de pornire, deoarece respectarea angajamentului luat este mai importantă decât durata sesiunii de meditaţie. Spaţiul: aşază-te într-o poziţie confortabilă, într-un loc plăcut şi liniştit; adevărul este că, la început, niciun loc şi nicio sesiune de meditaţie nu vor fi confortabile, aşa că oferă-ţi timp pentru a-ţi dezvolta capacitatea de conştientizare a propriului corp.
3. Nu schimba poziția corpului
Aceasta este una dintre cele mai complexe instrucţiuni. Imediat ce te aşezi, vei începe să simţi diferite puncte de disconfort, vei dori să-ţi schimbi poziţia, vei avea senzaţia de mâncărime, vei dori să-ţi aranjezi părul… Aceasta este natura minţii, aşa-zisa minte de maimuţă: nu este niciodată mulţumită. Atunci când îi cerem corpului nostru să se liniştească şi să stea nemişcat, observăm că noi, de fapt, suntem obişnuiţi să căutăm în mod constant ceva nou şi, probabil, experienţe mai bune. Încearcă să-ţi spui că este în regulă, că poţi încerca să rămâi nemişcat încă puţin.
4. Conştientizează-ţi respiraţia. Fii una cu respiraţia ta.
Respirăm în permanenţă, însă când observăm cu adevărat cum facem acest lucru? Respiraţia este poarta către meditaţie, „obiectul meditaţiei”. Mintea are nevoie să se concentreze pe ceva, mai precis, de un obiect. Respiraţia este obiectul ideal deoarece este în permanenţă prezentă. Încearcă să te concentrezi asupra cuvântului ”inspiraţie” pe măsură ce inspiri şi asupra cuvântului ”expiraţie” pe măsură ce expiri. Dacă mintea ta divaghează, nu înseamnă că nu poţi medita, ci că trebuie să fii consecvent şi să exersezi observarea respiraţiei, a spațiului și a timpului.
Încearcă să urmezi acești pași simpli şi, totodată, încearcă să fii blând şi răbdător cu tine, astfel încât această practică să devină mai întâi o rutină, iar mai apoi un bun obicei.
Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.
Articol scris pentru Whirlpool de Federica Caronna, instructor de Vinyasa şi Yin Yoga, instructor de yoga concentrată pe traumă Somatic Competence®