Eticheta energetică (sau eticheta UE) a furnizat informații despre datele privind consumul redus de energie și apă pentru majoritatea aparatelor electrocasnice începând cu 1996. Este impusă de lege și este prezentată pe produs, atât în magazine, cât și prin intermediul site-urilor web ale comercianților.
Eticheta energetică are scopul de a arăta clienților toate datele privind eficiența energetică, pentru a permite o comparație mai bună în raport cu alte produse.
De-a lungul timpului, electrocasnicele au devenit mai eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului energetic. Din acest motiv, eticheta UE este actualizată.
Uniunea Europeană a emis o actualizare obligatorie a actualei etichete energetice pentru următoarele categorii de produse:
• mașini de spălat
• mașini de spălat rufe cu uscător
• frigidere/congelatoare
• mașini de spălat vase
Din martie 2021, eticheta trebuie să fie vizibilă pe toate aparatele.
Asociația producătorilor europeni (APPLIA) explică fondul revizuirii, termenele, obligația producătorilor și a comercianților, noile cerințe de proiectare ecologică în ceea ce privește eficiența resurselor, și însăși noua etichetă energetică. Consumatorii vor vedea noile etichete aplicate pe aparate electrocasnice începând cu 1 martie 2021.
Cu noua eticheta energetică, sunt introduse câteva noutăți de conținut:
Un cod QR se va găsi pe toate etichetele energetice, care face legătura cu baza de date EPREL a produsului UE. Aici vei găsi informații suplimentare despre eticheta energetică și fișa cu informații despre produs a aparatului respectiv.
Clasele anterioare Plus (A+++, A++ și A+) nu se vor mai aplica sectorului mașinilor de spălat rufe. În continuare, clasa de eficiență energetică disponibilă variază de la A la G.
În prezent, consumul de apă și electricitate nu mai este stabilit pe valoarea anuală, ci pe un ciclu unic, și respectiv raportat la 100 de cicluri.
De asemenea, sunt introduse noi clase, de la A-D, în ceea ce privește zgomotul din timpul stoarcerii, pentru a face mai clar nivelul sunetului exprimat în dB (A).
Ca în cazul tuturor noilor etichete energetice, va exista, de asemenea, un cod QR pentru mașina de spălat rufe cu uscător, care trimite la baza de date EPREL a produsului UE. Acolo vei găsi informații suplimentare despre eticheta energetică și fișa tehnică a produsului respectiv.
Pentru partea de uscare a mașinii de spălat, clasele de eficiență energetică disponibile continuă să varieze de la A la G.
Schema completă a acestui grup de produse va fi revizuită. Zona de spălare și uscare și zona de spălare sunt afișate la scara lor proprie, iar valorile pentru acestea sunt indicate mai clar.
În prezent, consumul de apă și electricitate nu mai este indicat pe valoarea anuală, ci per ciclu sau per 100 de cicluri de spălare.
De asemenea, sunt introduse noi clase, de la A-D, în ceea ce privește zgomotul din timpul stoarcerii, pentru a face mai clar nivelul sunetului exprimat în dB (A).
Ca parte a procesului de standardizare, clasele anterioare „Plus” (A+++, A++ și A+) au fost, de asemenea, înlocuite pentru mașinile de spălat vase cu o scală uniformă de la A la G. Conform standardului anterior, noua clasă de eficiență energetică B corespunde aproximativ unui aparat cu A+++ -23%.
În viitor, un cod QR se va regăsi pe toate etichetele energetice, care face legătura cu baza de date EPREL a produsului UE. Acolo vei găsi informații suplimentare despre eticheta energetică și fișa tehnică a produsului respectiv.
Mai mult, sunt introduse noi cerințe mai realiste (de exemplu, vase de mari dimensiuni) atunci când se specifică seturile. Prin urmare, valorile de aici vor fi acum diferite în comparație cu vechea etichetă energetică. În prezent, consumul de apă și electricitate nu mai este indicat per valoare anuală, ci per ciclu sau 100 de cicluri de spălare.
De asemenea, sunt introduse noi clase, de la A-D, în ceea ce privește zgomotul din timpul stoarcerii, pentru a face mai clar nivelul sunetului exprimat în dB (A).
Pe etichetele frigiderelor și congelatoarelor va apărea, de asemenea, un cod QR, care face legătura cu baza de date EPREL a produsului EU. Acolo vei găsi informații suplimentare despre eticheta energetică și fișa tehnică a produsului respectiv.
Clasele plus anterioare (A+++, A++ și A+) nu se vor mai aplica zonei de răcire și îngheț. În continuare, clasa de eficiență energetică disponibilă variază de la A la G. Noua clasă de eficiență energetică A corespunde unui aparat cu A+++ - 60% conform standardului anterior.
Ca și până acum, consumul de energie electrică este raportat anual.
Noile clase de zgomot A-D sunt noi și exprima mai clar nivelul de zgomot în dB (A).
Pe etichetele răcitorului de vin va exista de asemenea un cod QR care se leagă la baza de date EPREL a produsului UE. Acolo vei găsi informații suplimentare despre eticheta energetică și fișa tehnică a produsului respectiv.
Clasele plus anterioare (A+++, A++ și A+) nu se vor mai aplica zonei de răcire. În continuare, clasa de eficiență energetică disponibilă variază de la A la G. Ca și până acum, consumul de energie electrică este raportat anual.
Clasele de zgomote A-D sunt noi și exprimă mai clar nivelul de zgomot în dB (A)