Timp de lectură: 2 minute
Minimalismul nu este o tendinţă, ci şi un exerciţiu în materie de confort, care îți permite să profiți la maximum de tot spațiul din locuința ta. Înlăturarea lucrurilor ce nu ne sunt necesare este o modalitate fundamentală de a ne îngriji de noi înşine şi de a avea grijă de locul care ne reprezintă cel mai mult - locuinţa noastră.
Optimizarea spaţiului: ce este şi de ce este importantă pentru sănătatea mentală?
Există o legătură puternică între obiectele prezente în casă şi, mintea noastră, întrucât locuinţa ne conectează la cele mai adânci valori înrădăcinate în noi, exprimând emoţiile noastre autentice.
Când mediul de acasă este eliberat de lucruri în exces şi reflectă starea noastră, o nouă armonie este creată în jurul şi în interiorul nostru. Prin urmare, reorganizarea poate fi benefică pentru sănătatea ta, făcându-te să te simţi mai calm, mai bucuros că deţii controlul asupra vieţii tale şi mai puţin anxios şi stresat.
Procesul poate fi lung sau scurt, în funcţie de dorinţa ta de a produce o schimbare. Dar care este primul pas?
Începe de la ceea ce este cu adevărat important pentru tine
Alege lucrurile ce merită să rămână și îți sunt utile în viața de zi cu zi. Astfel, luând decizii și participând activ la îmbunătățirea locuinței, alegi să trăiești în prezent şi să nu te agăţi de trecut. În acest mod te vei putea despărți de lucrurile inutile din plan material, mental şi emoţional.
O modalitate prin care poți înţelege la ce să renunţi din trecut este să te proiectezi în viitor, încercând să-ţi imaginezi stilul tău de viaţă ideal, tipul de locuinţă pe care ţi-o doreşti şi modul în care ai vrea să îți petreci timpul în ea. Poţi vizualiza acest lucru? Această proiecţie te va ajuta să îţi stabileşti scopul şi să lucrezi în prezent pentru a obţine starea mentală de bine și implicit o viaţă mai bună.
Este o teorie interesantă, dar cum să o pui în practică? Iată primii 5 paşi pentru îmbunătăţirea stării mentale.
5 reguli simple pentru o reorganizare eficientă
- Ocupă-te pe rând de câte un singur spaţiu şi o singură cameră.
Reorganizarea locuinței se află în strânsă legătură cu atenţia conştientă, prin urmare ocupă-te pe rând de câte un lucru, dar în mod eficient. Începe cu bucătăria, inima casei şi locul în care petrecem cel mai mult timp. - Fă o listă. Înainte de a te apuca de treabă, uită-te în jur şi creează o listă pentru fiecare cameră, enumerând tot ce ar trebui sortat, aruncat sau donat. Nu crezi că este timpul să dai altcuiva setul acela de veselă pe care nu l-ai utilizat niciodată?
- Câte 5 minute în fiecare zi. Nu fă prea mult deodată! Concentrează-te asupra zonelor celor mai vizibile. De exemplu, ai putea începe cu rafturile dezordonate din bucătărie.
- Creează un sistem de sortare. Utilizează metoda rapidă şi uşoară a celor trei cutii. Ia cu tine în fiecare cameră trei cutii: de aruncat, de donat şi de păstrat. După ce ai luat fiecare articol şi l-ai pus în cutia potrivită, îţi vei da seama care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.
- Păstrează numai lucrurile pe care le iubeşti. Bucuria este o chestiune personală. Prin urmare, nu te simţi obligat să faci loc cu orice preţ, ci fă loc doar acolo unde crezi că ai nevoie de mai mult spaţiu pentru tine însuţi.
Crezi că a crea o oază de calm într-o lume haotică implică prea mult efort pentru tine? Odată ce începi, vei constata că, destul de repede, vei începe să te simţi bine și motivat să faci acest lucru.
Sfatul nostru este să îţi stabileşti obiectivele şi să te concentrezi asupra a ceea ce vrei să obţii din procesul de reorganizare, indiferent că este vorba de mai mult spaţiu, ordine, claritate, libertate şi altele. Urmăreşte-ţi obiectivul pas cu pas şi bucură-te de progres. Rezultatele vor fi cu adevărat benefice, nu doar pentru spaţiul care te înconjoară, ci şi pentru minte, corp şi suflet.
Eşti gata să îţi începi călătoria spre o stare de bine?
Bun venit la Whirlpool! Pentru noi, confortul începe acasă.